Visie is de kunst van het zien van het onzichtbare

Blog

De platenspeler heeft de muziek groot gemaakt

Platenspeler

De platenspeler, ook wel grammofoon of draaitafel genoemd, is een apparaat waar je muziek mee kunt maken. Je hebt er vast wel eens eentje aangeraakt of zelfs in huis. Tegenwoordig is de platenspeler een echt verzamelobject geworden. Vroeger was de platenspeler de manier om zelf muziek af te spelen. Toen waren er nog geen cd’s, mp3-spelers of muziekkanalen op de televisie. Ik ga jullie in deze blog alles uitleggen over de geschiedenis van de platenspeler en hoe deze vandaag de dag nog steeds gebruikt worden.

De geschiedenis van de platenspeler

Al in 1857 werd de eerste vorm van platenspeler gebruikt, door de heer Martinville. Deze versie werd vervolgens overgenomen door Thomas Edison, de uitvinder die jullie ongetwijfeld kennen. De zogeheten fonograaf van Edison was in eerste instantie enkel in staat om geluid op te nemen en vervolgens weer af te spelen. In die tijd was dit al een reusachtige uitvinding. Emile Berliner vond vervolgens eind 19de eeuw, de grammofoonplaat uit. Deze plaat was middels groeven en een naald instaat om muziek af te spelen. Tot aan het uitbrengen van de compact disc (cd) is de grammofoonplaat altijd het meest gebruikte muziekmedium gebleven. Lp’s zijn de schijven die je kunt gebruiken voor een platenspeler, om zodoende muziek op af te kunnen spelen. Door sommigen worden platenspelers als kunst gezien. Deze groep zal nooit overstappen op cd’s of muziek van tv. Hier speelt de muziekindustrie ook uitstekend op in door allerlei exclusieve uitgaves van platenspelers op de markt te brengen. De crosley cruiser is een voorbeeld van zo’n speciale uitgave platenspeler. Vandaag de dag zijn tweedehands platenspelers erg populair. Veel winkels bieden zo’n apparaat aan tegen hoge prijzen, als verzamelobject voor de liefhebbers.

Hoe werkt een platenspeler?

Een platenspeler ziet er eenvoudig uit, maar een kleine afwijking kan ervoor zorgen dat het apparaat niet meer werkt. De naald draait, door de groeven, over de lp-plaat en zorgt ervoor dat de juiste muziek op het juiste moment gedraaid wordt. Een kleine afwijking van de naald kan ervoor zorgen dat het nummer ruist of er helemaal mee stopt. Middels een soort van hoorn kun je het geluid van de platenspeler versterken of meer klank geven. Tegenwoordig kun je ook platenspelers met een usb-aansluiting vinden. Dit maakt het apparaat voor de jeugd ook een stuk toegankelijker. Zogeheten jukeboxen zijn in principe ook platenspelers, maar dan een grotere uitvoering.

Ben je zelf nieuwsgierig geraakt naar een platenspeler? Kijk dan eens op de website van Retro Family!

Geef een reactie